De huidige voorzitter Hervé Marysael
met stichtster Josephine Van Den Bergh van
Greyhounds Rescue Belgium v.z.w.

pic

In oktober 2011 gaf Josephine haar ontslag als voorzitster van Greyhounds Rescue Belgium v.z.w. om gezondheidsredenen.

Ze deed dit werk onafgebroken sinds 1999! Dank je wel Josephine.

Hervé Marysael was de enige die in aanmerking kwam om Josephine te vervangen, hij werd haar opvolger vanaf 1 november 2011.
Sinds 1 juli 2006 is Hervé Marysael webmaster en werkte hij zeer eng samen met Josephine.
Om te beantwoorden aan de wetgeving voor v.z.w. 's werd de zetel van Greyhounds Rescue Belgium v.z.w. verplaatst van Burcht naar zijn woonplaats Lissewege.
De website bleef in zijn huidige vorm bestaan en Hervé doet het werk van Josephine verder alsook het werk van webmaster.

Van 21 tot 23 september 2011 vergezelde Hervé haar naar Spanje. Ze bezochten er enkele organisatie's Het was zijn eerste contact met Spanje en met de perrera's (=dodingstations).
De inzet van de plaatselijke vrijwilligers van de verschillende organisatie's die soms op hun eentje zich voor deze dieren inzetten en zeer veel en hard werken is beindrukkend.

Dit alles heeft hem diep geraakt. Na deze reis nam hij zich voor zich nog meer in te zetten voor het meest vervolgde dier van Spanje : de galgo español.

Een aantal galgos kan worden gered uit de perrera, ze worden verzorgd en krijgen degelijk voedsel. Indien ze op krachten gekomen zijn worden ze gestereliseerd of gecastreerd en enkele weken na revalidatie zijn ze voor adoptie geschikt en kunnen naar België komen, dit proces kan enkele maanden duren.

Hier vind je opgesomd alle dodingstations in Spanje: Lijst perrera's (opgelet gruwelijke beelden).Het ontstaan van
Greyhounds Rescue Belgium v.z.w.

Josephine spreekt:

Alles is begonnen in 1998 toen ik een documentaire op National Geographic zag over Amerika waar 200 greyhounds (ex-racers) gevonden werden in een verlaten kennel. Velen konden niet meer op hun pootjes staan, de meeste werden dan ook ter plaatse uit hun lijden verlost. De dieren waren zo erg toegetakeld dat ik bijna de neiging had om niet meer te kijken. Wanneer deze honden niet meer konden winnen tijdens de race, werkten de trainers hun frustratie op hen uit. Achter de kennels vond men een massagraf van greyhounds met ingeslagen schedels of schotwonden.

Ook was ik op de hoogte van de wanpraktijken tegenover de galgo (spaanse windhond) in Spanje. Het jachtseizoen begint daar eind september en stopt in februari. Veel van deze galgo’s zijn dan van geen nut meer voor de jagers en worden dan maar al te vaak op een barbaarse manier om het leven gebracht (ophanging, gebroken poten, achtergelaten om te verhongeren,...).

Het was toen dat ik besloot mijn eerste greyhound te adopteren. Laguna was een ex-racer en zo lief en aanhankelijk. Onbegrijpelijk als je ziet wat sommige honden hebben meegemaakt. Je verwacht een agressieve en bijtgrage hond maar niets is minder waar!

Ik was zo vertederd door Laguna en aangedaan door het leed dat deze honden werd aangedaan dat ik in 1999 de beslissing nam om zelf een vereniging op te richten in samenwerking met Greyhounds in Need UK. Samen proberen we zoveel mogelijk galgos en greyhounds een goede thuis te bezorgen.
GRB werkt sinds enkele jaren ook samen met de IGB (Irish greyhound Board) en doen samen met hen aan adoptieplanning om deze prachtige dieren ook na hun carrière een goed leven te bezorgen.

Stichtster Greyhounds Rescue Belgium v.z.w.


Als liefhebster van windhonden vind ik greyhounds en galgo’s dan ook fantastische dieren. Zelf adopteerde ik dan ook in de loop van de jaren nog 11 andere sukkelaars, allen afkomstig van de renbaan of de jacht.

 

Josephine Van Den Bergh   
Stichtster
Greyhounds Rescue Belgium v.z.w.