Verschillen tussen de Greyhound en de Galgo

Soms is het moeilijk om de Greyhound en Galgo van elkaar te onderscheiden. 


Zeker als het een Greyhound-Galgo kruising is, die we in Spanje kunnen tegen komen. 

Deze heeft het sprintvermogen van de Greyhound en het uithoudingsvermogen van de Galgo.

Hoofd - Het hoofd van de Greyhound is grover en de snuit is meestal korter. Van de Galgo is deze fijner en de snuit langer, met een iets aflopende knik, het schedeldak is ronder.


Ogen - De ogen van de Greyhound zijn ovaal-rond met een sprekende uitdrukking. Vaak donkerbruin van kleur. Van de Galgo zijn deze amandelvormig met een rustige, vriendelijke, maar gevoelige uitdrukking. Van hazelnoot naar donkerbruin, vaak met donkere oogranden.


Oren - De Greyhound heeft kleinere oren, hoge inplant, rosetvormig. De oren van de Galgo zijn breed aan de basis en langer, meer achter op het hoofd geplaatst.


Hals - De Greyhound heeft een lange stevige, gespierde ronde hals. Van de Galgo is deze meer slank en ovaal.


Staart - De Greyhound heeft een lage aanzet van de staart, het einde is vaak in een lichte krul omhoog. Van de Galgo is deze erg lang, soms raakt hij de grond, met aan het einde een laterale haak, de typische "Galgo knik".


Vacht - De Greyhound heeft korte vacht, fijn, vlak aanliggend, heel zacht. De Galgo een korte, dichte of ruwharige vacht (lengte vacht soms tot 10 cm)


Schofthoogte - De Greyhound staat hoog op zijn poten, met een korter lijf (teefje 68-71 cm, reutje 70-78 cm). De Galgo is vaak langer als hij hoog is (teefje 60-68 cm, reutje 62-70 cm).


Gewicht - De Greyhound is krachtig gebouwd en droog, rond gespierd, weegt tussen de 24-38 kg. De Galgo is slank gebouwd met vlakke, lange spieren, weegt tussen de 20 en 28 kg.


Borst - De Greyhound heeft een ruime, diepe borstkas en slanke taille. De Galgo heeft een minder diepe borstkas en deze mag niet tot aan de ellebogen reiken.


Voeten - De Greyhound heeft sterk goed gewelfde tenen met krachtige voetzolen, "katachtig". De Galgo heeft dichte, lang gerekte tenen en voeten met grote stuwkracht, "hazevoeten" (denk aan de naam "hazewindhond")


Snelheid - De Greyhound is een sprinter, erg snel op korte afstanden, ongeveer 70 km per uur. De Galgo is een actieve jager, moet langdurig kunnen galopperen, heeft meer uithoudingsvermogen, ongeveer 48 km per uur.


In huis - De Greyhound, geboren in Ierland is opgegroeid in een kennel. Is zeer sociaal en moet soms nog alles leren, is rustig, loyaal, attent en gevoelig. De Galgo, geboren in Spanje is meestal landelijk op een boerderij opgegroeid, is gracieus, lichtvoetig, temperamentvol, onafhankelijk en eigenzinnig.


Kleuren - Blauw -Grijs (blue) zie je alleen bij de Greyhound. Naturel, crème (wit-blond), zie je veel bij de Galgo, maar niet bij de Greyhound.