De tatoeage of de chip

Greyhounds

De Ierse of Engelse "Stud Books" geven informatie over de geboortedatum van de Greyhound, het geslacht, de kennelnaam, de kleur van de vacht, typische kenmerken aan bijvoorbeeld de pootjes, de fokker en de eigenaar, het aantal gelopen races op welke baan, etc. 

Indien deze "Officiële Indentiteitskaart" niet aanwezig is, kunt u in het onderstaande schema, via de tatoeage het geboorte jaar van uw Greyhound terug vinden. De in Ierland geboren Greyhounds hebben gewoonlijk een groene tatoeage in beiden oren. 

Twee letters in het rechter oor en drie letters in het linker oor. Drie letters linker oor bv YDV , twee letters rechter oor bv RS

De eerste letter van de tatoeage in het rechter oor geeft het geboortejaar aan. De volgende letters worden niet gebruikt : C, F, G, O, W

LETTER Jaar LETTER JAAR
X 2000 j 2009
Y 2001 k 2010
Z 2002 l 2011
A 2003 m 2012
B 2004 n 2013
D 2005 p 2014
E 2006 q 2015
H 2007 r 2016
I 2008
s 2017

gif Hier kan je de pedigree, stamboom opzoeken van je geadopteerde Greyhound

Galgo’s

De Galgo’s, geboren in Spanje, hebben geen tatoeage of chip. Zij worden nog niet geregistreerd.

De Spaanse wetgeving verplicht dit helaas nog niet. Voor adoptie zal de leeftijd van een Galgo in de meeste gevallen geschat zijn. 

De dieren worden door de dierenarts gechipt vlak voordat zij naar België komen.

Het inbrengen van de chip (een electronisch implantaat, de transponder of 'chip') gebeurt met een dunne injectienaald aan de zijkant van de nek net boven de linker schouder. U kunt het dunne buisje, ter grootte van een rijstkorrel, soms voelen. Omdat er onder de huid bijna geen gevoelszenuwen zitten doet het inbrengen geen pijn.

Sinds 1996 zijn er afspraken over de standaard waar een chip aan moeten voldoen. De nu gebruikte voldoen allen aan deze ISO-standaard en zijn dus wereldwijd afleesbaar. De chip wordt afgelezen met een ‚reader‚, waar ieder asiel, dierenarts of politiebureau tegenwoordig over beschikt. De reader geeft het specifieke 15-cijferig nummer weer, dat nooit gewist kan worden. Via de data-base is dit nummer altijd overal ter wereld terug te vinden.

De VZW zorgt ervoor dat uw Greyhound of Galgo op uw naam geregistreerd wordt in DogID Belgische Vereniging voor Identificatie en Registratie van Honden

Mocht uw Greyhound of Galgo helaas toch zijn gaan lopen, denk er aan dat men u thuis gaat bellen als uw dier gevonden is. Het is dus verstandig, bv bij vakantie, een extra contactadres aan de databank door te geven.